How to calculate and control the long-term creep of concrete beam
در سازه های بتنی در اثر وقوع پدیده خزش و جمع شدگی در بتن مقادیر تغییر شکلها به مرور زمان افزایش می یابند. برای اینکه این تغییر شکلها آسیبی به اجزاء غیر سازهای که به اسکلت سازه متصل هستند وارد نکند لازم است آن قسمت از تغییر مکان که بعد از اتصال اعضای غیر سازهای ایجاد می شود با معیار 240/L کنترل شود. خیز منفی هر چند می تواند به بهبود وضعیت بصری خیز در سازه کمک کند و لیکن در محاسبه این تغییر شکلها مؤثر نمی باشد.
و در کنترل معیار فوق بایستی به دو نکته توجه نمود. اول اینکه بارهای دائمی کدام بارها هستند؛ و دوم اینکه چه بخشی از تغییر شکلها بعد از اتصال اعضای غیر سازهای ایجاد می شود.
بارهای دائمی سه دسته هستند: بارهای مرده گروه یک Di(وزن اجزاء سازه و دال کف)، بارهای مرده گروه دو D2(کف سازی، نازک کاری، دیوارها و سایر اجزاء غیرسازه ای) و بخشی از بارهای زنده که دائمی هستند L20(مثل کمد و لوستر و … که جای ثابت دارند. این بخش از بارهای زنده ۲۰٪ بارهای زنده تعریف شده در مبحث ششم مقررات ملی فرض می گردند. و تغییر شکلهای آنی و بخشی از تغییر شکلهای دراز مدت بارهای مرده گروه یک قبل از اجرای اجزاء غیر سازهای اتفاق می افتد.
بارهای مرده گروه دو بتدریج روی سازه اعمال می شوند. چنانچه در جهت اطمینان فرض شود کل بارهای مرده گروه دو همزمان روی سازه اعمال می شوند ولیکن اتصال اجزاء حساس غیر سازهای در مراحل انتهایی صورت می گیرد، می توان فرض نمود خیز آنی بارهای مرده گروه دو قبل از اتصال اجزاء غیر سازهای اتفاق می افتد.
تغییر شکلهای ناشی از بارهای زنده دائمی (L20) نیز مشابه بارهای مرده گروه دو می باشند و بخش آنی و دراز مدت آنها مؤثر می باشد.
و برای محاسبه خیز دراز مدت می توان از ضریب تقریبی ( که در مبحث نهم مقررات ملی تعریف شده و مقدار آن حدود ۲ می باشد استفاده نمود. همچنین می توان از تحلیل اجزاء محدود با در نظر گرفتن ضرایب خزش و جمع شدگی استفاده نمود . در صورتیکه از روش اجزاء محدود با کمک نرم افزار SAFE استفاده می شود بایستی به این نکته توجه نمود که مقدار خیز محاسبه شده در تحلیل Long Term Cracked در این نرم افزار مجموع خیز انی و درازمدت طبق تعرف ماز مدت طبق تعریف مبحث نهم می باشد. بنابراین برای بدست آمدن بخش دراز مدت تغییر شکل در این نرم افزار بایستی تغییر مکان آنی را از تغییر مکان نهایی کم کرد.
و در غیاب محاسبات دقیقتر می توان مقدار خیز فوق را با ترکیب تغییر شکلهای زیر محاسبه نمود. در این محاسبات مقدار ضریب 1 بصورت محافظه کارانه برابر ۲ در نظر گرفته شده و از اثر آرماتورهای فشاری صرفنظر گردیده است.
اضافه خیز دراز مدت بار مرده گروه یک پس از سه ماه خیز دراز مدت بار مرده گروه دو خیز دراز مدت بار زنده دائمی خیز آنی بار زنده مجموع
چنانچه فرضیات خاصی در مورد گذشت زمان از بارگذاری گروه دو یا زمان متصل شدن قطعات حساس غیر سازهای به سازه در محاسبات خیز در نظر گرفته شود، بایستی این فرضیات بصورت شفاف روی نقشه های سازه منعکس گردد.

اضافه خیز دراز مدت بار مرده گروه یک پس از سه ماه خیز دراز مدت بار مرده گروه دو خیز دراز مدت بار زنده دائمی خیز آنی بار زنده مجموع
چنانچه فرضیات خاصی در مورد گذشت زمان از بارگذاری گروه دو یا زمان متصل شدن قطعات حساس غیر سازهای به سازه در محاسبات خیز در نظر گرفته شود، بایستی این فرضیات بصورت شفاف روی نقشه های سازه منعکس گردد.