در مطالب قبلی که منتشر شد هزینه تخریب، متر مربعی 25 هزار تومان اعلام گردید ( بر اساس سال 1400)، بسیاری مهندسین در مورد این موضوع خیلی سؤال داشتند که تصمیم بر آن شد که این مطلب را آماده شود و توضیحات جامع تری داده شود و تمامی ابهامات برطرف گردد.
همچنین جنانچه حضور ذهن داشته باشید در مطلبی به موضوع هزینه های مقاومسازی ساختمان پرداخته شد که می توانید از لینک زیر مطالعه کنید:
نکته ی بسیار مهم در تخریب ساختمان این است که معمولا به این صورت قرارداد می نویسند که پیمانکار می آید کار شما را تخریب می کند، ضایعات آن را می برد، مابه التفاوت درآمد حاصل از آن ضایعات نسبت به تخریب یک مبلغی حاصل می گردد مبنای پرداختی کارفرما به پیمانکار یا پیمانکار به کارفرما می شود.
برای این کار باید سه برآورد انجام شود:
اولین بحث برآورد ضایعاتی است که ساختمان دارد
مثلا با سونداژ ستون ها، پروفیل و نمره تیرآهن آنها حاصل می گردد این که مقاطع دوبل هستند یا خیر، اگر سقف تیرآهن از چه تیرآهنی استفاده شده است ، متراژهای آنها چه مقدار هستند و…
حالا نسبت به آن جدول، در کل وزن ضایعات را حساب می شود
درب و پنجره ها نیز حدودی حساب می شوند، اگر ساختمان شما موتورخانه دارد، خود آن موتورخانه یک مبلغی می شود، می توان از سایت دیوار استعلام گرفته شود و قیمت آن حدودا حاصل شود، در کل هر آنچه که در ساختمان به عنوان ضایعات است و آخر کار گیر اینها و تخریب کار می آید را برآورد کنید، یک متر برآورد کنید ببینید چقدر هزینه آن می شود.
به عنوان مثال کل برآورد ضایعات حاصل می شود صد میلیون تومان، حال یک هزینه ای بابت تخریب باید کسر گردد ( ماشین آلات، نیروی انسانی و…) ، هزینه تخریب همان 25 هزار تومان می باشد (البته در سال 99-1400 ) که به عنوان مثال اگر متراژ زیربنای ساختمان صد و پنجاه مترمربع باشد در سه طبقه، که متراژ کل 450 متر حاصل می گردد به اضافه خرپشته و موتورخانه و سایر ملحقات ساختمان، به اضافه هزینه خاکبرداری و بارگیری نخاله های حاصل از تخریب که حتما باید برآورد گردد
نحوه محاسبه خاکبرداری:
ابتدا برآورد کنید چقدر خاک دارید مثلا صد متر مکعب، حال هر ماشین خاور مثلا پنج متر مکعب بار می برد، چند تا ماشین می شود؟ هزینه بیل مکانیکی آن چقدر می شود؟ این موارد باید حساب شوند
حال اگر هزینه تخریب X ریال گردد
هزینه خاکبرداری Y ریال
و درآمد حاصل از فروش ضایعات Z ریال
ضریب بالاسری کار و سود پیمانکار نیز S ریال
میزانی که باید کارفرما به پیمانکار یا پیمانکار به کارفرما پرداخت گردد برابر خواهد بود با
Z-(X+Y+S)
به عنوان مثال بابت خاکبرداری 12 میلیون تومان باید هزینه پرداخت گردد
تخریب حدوداً 70 میلیون تومان
هزینه فروش ضایعات: 60 میلیون تومان
درصد سود و هزینه بالاسری نیز مبلغی درحدود 20 میلیون تومان توافق شود.
در مجموع کارفرما می بایست 42 میلیون تومان به پیمانکار پرداخت نماید. (60-70-12-20=-42)
درصورت نیاز به مشاوره بیشتر و نیز جهت استعلام قیمت و یا بازدید از پروژه جهت برآورد هزینه می توانید تماس بگیرید.
مهندس علیرضا خویه ، کارشناس ارشد مهندسی عمران-زلزله ، محاسب و مجری طرح های مقاومسازی در سراسر کشور
شماره تماس: 09120453389
چند نکته مهم :
1- تخریب چون جزء خطرناک ترین قسمت های کار ساختمانی است حتما باید از کارگرهایی استفاده شود که به کار خودشان وارد باشند، چه در بحث تخریب و چه در بحث برشکاری تیرآهن ها.
2- چون تخریب خیلی کار پر سر و صدائی است، اول صبح اگر ساعت 8 صبح شروع به تخریب نشود، زیرا آسایش همسایه ها برهم می خورد، پیشنهاد می گردد با یک ساعت و نیم تاخیر یعنی از نه و نیم صبح شروع شود، حال این یک ساعت، یک ساعت و نیم اول را باید طوری تنظیم گردد که صرف امور نظافت و دسته بندی مصالح همچون جمع آوری آجر ها و… گردد که بعدا نیز در امور ساخت از همین آجرها استفاده گردد.
3- تخریب از بالاترین نقطه ساختمان باید شروع شود، از تخریب یکجای یکسری دیوارهای بزرگ که امکان دارد ضربه بزند و کل سقف پایین بیاید یا این که ساختمان همسایه ترک بردارد باید اجتناب کنند، خرد خرد باید تخریب کنند و این که باید دقت شود که آخر روز کاری هیچ دیواری نصفه رها نشود، مثلا قسمت زیرین آن را خالی کنند همینطور رها کنند بگذارند بماند. موقعی که سمت کوچه را تخریب می کنند حتما باید توسط تابلو های هشدار به عابرین اعلان های لازم داده شود.